top of page

KIBRIS BARBARLIK MÜZESİ

KKTC Barbarlık Müzesi, Lefkoşa’da bulunan, Kıbrıs’ın Kanlı Noel olaylarını anmak adına müzeleştirilmiş bir evdir.


1963 yılının Aralık ayında, silahlı Rum örgütleri tarafından Lefkoşa’nın Kumsal semtine gerçekleştirilen baskın sırasında Binbaşı Nihat İlhan’ın ailesi bu evde katledilmiştir. Müze bu olaya odaklanmanın yanı sıra, bu yıllarda yapılan katliamları, sosyal yapıyı ve siyasi gelişmeleri de konu almaktadır.

Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesinin sembolü haline gelen Kıbrıs Barbarlık Müzesi, çağdaş müzecilik anlayışı çerçevesinde restore edildi.

Kronoloji Duvarı

Giriş holünde yer alan kronoloji duvarı, ziyaretçilere Kıbrıs’ın genel tarihini ve müzenin odağı olan Kanlı Noel olaylarının tarihi altyapısını anlatmayı amaçlamaktadır. Yaşanan olaylar sağdan sola kronolojik olarak sıralanmış, fotoğraflar, gazete kupürleri ve açıklamalar ile desteklenmiştir.

1660841746-whatsapp-image-2022-08-18-at-12.19.17.jpeg
10.png

Şehitler Duvarı

Kumsal Baskını’nda şehit olmuş vatandaşların isimlerini içeren ve sanatsal bir yorumla tasarlanan dijital kurgu odanın bir duvarını kaplayacak şekilde yansıtılır. Şehitlere saygı ve yaşanan kayıpların ağırlığını yansıtmak amacıyla odanın içerisinde şehit isimleri dışında bir içerik bulunmamaktadır.

DSCF1931.JPG

Hafıza Havuzu

Hafıza havuzu, dokunmatik ekran üzerinde fotoğrafların yüzdükleri interaktif bir uygulamadır. Ziyaretçi fotoğraflardan birini önündeki alana sürüklediğinde seçtiği resim belirginleşir ve bilgi metni açılır.

 
 

 

 

 
 

 

Parallel Lines

Dijital sunuş imkânları kullanılarak kısıtlı görsel fotoğrafların ötesinde, daha geniş kapsamlı kaynaklarla zenginleştirilen Barbarlık Müzesi, ziyaretçilerine etkileyici bir deneyim imkanı sunuyor.

10.png

Konuşan Portreler

Tanıklar Kemal Öztürk, Işılay Arkan, İsmail Bozkurt, Prof. Dr. Ata Atun, Mehmet Küçük, Sevilay Sadıkoğlu, Yılmaz Bora ile yapılan röportajlardan kesitlerin derlendiği, müze holünde karşılıklı yer alan iki kiosk üzerinde bulunan dijital uygulamadır.

Dönem Odası

Katliam kurbanlarının kıyafetleri ve banyoda bulunan kan bulaşmış özel eşyaları (bornoz ve havlular) bu odada yer alan vitrinde sergilenmektedir.

10.png

Belgesel Odası

Belgesel odasında 1964-1958 yılları arasında geçen olayları ve bu dönemde Türk toplumunun sosyal yaşantısını konu alan belgesel yer almaktadır. Yaşananlar, tanıkların anıları üzerinden anlatılmış ve döneme ait fotoğraflar, filmler ve gazete manşetleriyle desteklenmiştir.

DSCF1832.JPG
Parallel Lines

Tarihin bize bıraktığı mirası korurken geliştirdiğimiz özgün içeriklerle de ziyaretçilere dönemin duygularını hissetme imkanı sağlıyoruz.

Banyo

Yapının en dikkat çeken alanı olan banyo bölümünde koruma amaçlı yerleştirilmiş olan camın arkasından katliamın yaşandığı banyonun içerisi görülebilmektedir. Banyo içerisindeki karşı duvara hayatlarının doğal akışında banyoda bulunan İlhan ailesinin bir anda vurularak katledilmesini temsil eden dijital bir içerik kurgulanmıştır.

bottom of page