GÖBEKLİTEPE, THE GATHERING
NEXT
PROJECT
Yüzyılın en heyecan verici arkeolojik buluntusu gün yüzüne çıkarıldığından beri tüm dünyada ilgi odağı. Bu nedenle kimi zaman Göbeklitepe sansasyonel, abartılmış söylemlerin merkezinde yer alıyor. The Gathering sergisi tüm bunların dışında, ziyaretçilerin içselleştirilmiş duygularına seslenerek, geçmişe yönelik zihinsel bir yolculuk sunuyor. İnsanlık tarihinin en heyecan verici yapısını inşa eden toplumu ve o kadim zamanlarda insan olmayı deneyimlemek için daha önce böyle bir şansınız olmamıştı.
İlk 10 günde 4000 misafir tarafından ziyaret edilen The Gathering sergisi; ışık, renk, koku ve içerdiği hikaye ile birçok duyunuza aynı anda hitap ediyor. Alışık olduğunuz dünyayı terk ederek, neolitik zamanda bir gece yürüyüşüne çıkacak, o dönemin sembolik dünyasına tanıklık edecek ve 12.000 yıl önceki insanın gizemli macerasına ortak olacaksınız. O dönemde yaşamış olan insanın perspektifinden bir bağlam oluşturarak, dünle bugün arasında yeni anlamlar keşfetmeye hazır olun. The gathering sergisinin temel amacı , ziyaretçilere sansasyonel, abartılmış veya ‘’kesin gerçekler’’ sunmak yerine, sorulacak yeni sorulara ilham vermektir.
12.000 YIL ÖNCESİNDEN BUGÜNE VAROLUŞ ÜZERİNE SORGULATAN SERGİ DENEYİMİNİ KEŞFEDİN.
BU MUHTEŞEM YAPI SİZİ
“GÖBEKLİTEPE,THE GATHERING” SERGİSİNDE BİR ARAYA TOPLANMAYA ÇAĞIRIYOR.
GÖĞE YÜKSELEN TAŞLARIN ALTINDA
GİZLENEN HİKAYELERE
BENZERSİZ BİR YAKLAŞIM
Bereketli hilalin kalbinde yükselen kireç taşından oyma sütunlar tüm dünyanın tarihe ve insana olan bakış açısını değiştirdi. 11.600 yıl önce insanlık tarihinin epik başarılarından biri olan Göbeklitepe, dünyanın en ünlü tapınakları olan Mısır Piramitleri'nden 7.500 yıl ve İngiltere'deki Stonehenge'den 8.000 yıl önce inşa edilmiş olması nedeniyle içerdiği gizem, tüm dünyada büyük bir merak uyandırdı.
Kazılarla birlikte, yerleşik yaşama geçişle ilgili bilinen tüm bilgileri alt üst eden buluntular ortaya çıktı. Herhangi bir gelişmiş teknik ve teknolojiden yoksun olarak, dikilebilmesi için devasa bir organizasyon ve iş birliği gerektiren 60 tonluk taşlar ne anlama geliyor? Avcı toplayıcıların, doğanın tüm zorluklarına karşı, bu yapıyı inşa etmelerindeki motivasyon ne idi? 11.600 yıl önce neolitik insanın sembolik dünyası bizlere ne ifade ediyor?
İNSANOĞLUNUN GİZEMLİ MACERASI
Tapınakların amacının tam olarak ne olduğu cevaplanmayı bekleyen ve muhtemelen yıllarca sürecek araştırmaları gerektirecek gizemler. Kesin olan Göbeklitepe yeryüzündeki bulunan ilk tapınak, temsil ettiği anlam itibariyle farklı avcı toplayıcı grupları bir araya getiren bir mabed, insanlığın kültürel evriminin dönüm noktası olduğudur. Elinde sadece taşlarla, yaşadığı dünyayı bu denli karmaşık tasvir edebilen insanlar, modern dünyanın ‘’ilkel!’’ kabul ettiği bu gruplardı.
Göbeklitepe ilklerin ötesinde Organizasyon ve hayal gücünün eseri. İnsanın DNA’sına kodlanmış olan yaratıcılık ve üretkenlik duygularının, belki de insanlık tarihindeki zirve noktası. Doğada kendi halinde karmaşık bir organizma iken, bir araya gelerek meydan okuyan ve kendi ırksal kaderini yazmaya cesaret eden insanlığın en çarpıcı örneği.
İnsanlık tarihinin en heyecan verici yapısını inşa eden toplumu ve o kadim zamanlarda insan olmayı deneyimlemek için daha önce böyle bir şansınız olmamıştı. Cer Modern ve dijital müzeler geliştiren Reo-tek ortaklığıyla ortaya çıkan The Gathering sergisi büyük bir iş birliği ve emeğin eseri; tıpkı Göbeklitepe gibi.
İnsanlık tarihindeki büyük sıçramaların her birinde ortak bir amaç ile birlikte hareket eden insanları görürüz. Karanlık ve vahşi doğa ile çevrelenen insanın ortak gaye ile bir araya gelip dikili taşlar üzerinde medeniyetlerin temelini attığı bu muhteşem yapı sizi “Göbeklitepe, The Gathering” sergisinde bir araya toplanmaya çağırıyor. Ayrıca bu sergi ile Göbeklitepe dünya dijital mirasındaki yerini alıyor.
“GÖBEKLİTEPE İLKLERİN ÖTESİNDE ORGANİZASYON VE HAYAL GÜCÜNÜN ESERİ.”
KADİM ZAMANLARDA
SIRADAN BİR GÜN
The gathering sergisi, ziyaretçilerine 12.000 yıl önceki insanın dünyasını deneyimletmeyi amaçlar. 4 farklı bölümde koku, ses ve projeksiyonlardan yansıyan tasarımlar, neolitik insanın korkularının, ritüellerinin ve sembolik dünyasının, ziyaretçiler tarafından içselleştirilmesini sağlar ve bu sayede insanları algısal bir zaman yolculuğuna çıkarır.
SERGİ BÖLÜMLERİ
01
DOĞADA TEK BAŞINA
Bu alan avcı toplayıcıların vahşi doğadaki yaşamlarına dair bir deneyim alanıdır. Amacı ziyaretçileri alışık oldukları günümüzün aydınlığından çıkarıp, doğada savunmasız oldukları bir gece yürüyüşüne çıkarmak, aynı zamanda tarım ve yerleşik hayata geçmeden önceki insanların doğada dağınık olarak sürdürdükleri yaşama dikkat çekmektir.
02
İLK TOPLANMALAR
İkinci bölümde bulunan koniler, onların hayatlarında büyük öneme sahip gündüz gece döngüleri, ay ve güneşin devinimleri ile ziyaretçilerin bir araya geldiği ve avcı toplayıcıların sembolik dünyalarına tanıklık ettiği ilk toplanma alanlarını temsil eder. Bu bölümde yer alan sesli anlatım ise o dönemde yaşamış olan kişinin perspektifinden bir bağlam oluşturarak etrafında gerçekleşen döngülerle yeni anlamlar üretmeyi hedefler.
03
TOPLANMAYA GİDEN KESİŞEN YOLLAR
Buradaki temsil, insanların Göbeklitepe coğrafyası etrafındaki hayat döngülerinin bir görselleştirmesini sunmayı amaçlar. Yalnızlıkla başlayan yolculuklarda kimi zaman eksilen hayatlar, kimi zaman çoğalır. Farklı yollar, zaman zaman kesişir. Zaman zaman ayrılır. Kesişen yollar ve kalabalıklar son toplanmaya doğru akarlar. Bu döngünün bir başı sonu yoktur, döngüsel bir anlatım şeklinde tasarlanmıştır.
04
TOPLANMA
Bu alan insanlığın bu gizemli macerasının bir özetiyle başlar. The Gathering sergisi 360 derece projeksiyondaki insanların toplanmasının da ötesinde ziyaretçileri de belli bir amaç etrafında toplayarak dönem insanı ve günümüz insanı arasında bir köprü kurmayı hedefler.
Project Co-Directors:
Refik Toksöz, Zihni Tümer
Creative Director:
Efe Alpay
Project Management:
Efe Alpay, Zeynep Çeterez
Conceptual Development:
Ayşe Işkın Töre, Efe Alpay, Mehmet Öğüş,
Refik Toksöz, Simge Toksöz
Academic Supervisors:
Andreas Treske, Thomas Zimmermann
Exhibition Design:
Efe Alpay, Simge Toksöz
Motion Graphics & Compositing:
Efe Alpay, Mehmet Öğüş, Oğuz Akın, İpek Yağcı
Graphic Design:
Efe Alpay, Erhan Tunalı
Conceptual Art & 3D Modeling:
Mehmet Öğüş
Music & Sound Design:
Efe Alpay, Kıvanç Çubukçu
Projection Mapping & Software Development:
Deniz Ertürk, Kıvanç Çubukçu
Sensors & Electronics:
Mustafa Özgen
Digital Branding:
Uğur Dağtepesi
Interns:
Burcu Nur Kaynar, Claire McIntosh,
Deniz Akyıldırım, Eda Acer, Hazal Yazıcı
Installation Team:
Adem Burak Özgen, Ali Kaan Göksu,
Aisan Sisani, Ege Kaya, Furkan Ayvaz